Tratament hernie de disc Tratament artroza Tratament lombosciatica Tratament scolioza Tratament spondiloza
Lista tratamentelor Lista procedurilor Cabinet Fiziolife Bucuresti Producator Echipament Sportiv Artimex Recuperare Medicala Bucuresti Kinetomedica
 


   

Blog Obezitate

Articole Obezitate

Ce este obezitatea
Obezitatea reprezinta acumularea generalizata de grasimi (subcutanat, mediastinal,epicardic - in jurul inimiii, peripancreatic, perirenal, epiploic, etc.) care determina cresterea in greutate. Obezitatea se mai defineste si ca excesul de tesut adipos care depaseste 25% din greutatea corporala la barbati si 33% din greutatea corporala la femei.

Metode de evaluare ale obezitatii:

1. Indicele de masa corporala (IMC)
Numit si indicele Quetelet, este cea mai comuna forma de evaluare a obezitatii, insa nu tine cont de cantitatea de tesut adipos, ci doar de excesul de greutate. Se calculeaza dupa formula: IMC= greutatea (in Kg)/ inaltimea (in metri) la patrat. Indicele de masa corporala este o metoda buna de evaluare pentru persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, insa nu este potrivita pentru copii, femei insarcinate, varstnici, persoane cu masa musculara dezvoltata (sportivi) si la cei care sufera de diverse boli care scad masa musculara.

Interpretarea indicelui de masa corporala:
sub 18,5 - subponderal
intre 18,51-24,99 - greutate normala
intre 25-29,99 - supraponderal
intre 30-34,99 - obezitate grad I (obezitate moderata)
intre 35-39,99 - obezitate grad II (obezitate severa)
peste 40 - obezitate grad III (obezitate morbida) - persoanele care se incadreaza in aceasta categorie prezinta un risc de mortalitate foarte crescut

2. Ecuatia Deurenberg
Este utila deoarece estimeaza procentul de tesut adipos (ceea ce IMC nu poate face). Se calculeaza dupa formula: % tesut adipos = 1,2xIMC + 0,23x varsta - 10,8x S - 5,4 , unde S este 0 pentru sexul feminin si 1 pentru sexul masculin. Valorile normale pentru intervalul de varsta 17-65 de ani sunt: 17-24% la femeile sub 30 de ani si 20-27% la femeile peste 30 de ani.

3. Evaluarea obezitatii se mai poate face si prin aprecierea grosimii pliului cutanat in regiunea subscapulara, bicipitala, tricipitala, suprailiaca. Grosimea normala a pliului la nivelul tricepsului (pe fata posterioara a bratului) este de: 15 mm la femei si 6-7 mm la barbati. La nivelul abdomenului, limitele normale sunte de: 30 mm la femei si 20 mm la barbati.

4. Circumferinta taliei
Este necesara determinarea ei pentru a aprecia distributia tesutului adipos. Circumferinta se masoara la jumatatea distantei dintre rebordul costal si creasta iliaca superioara. O valoare sub 80 cm reprezinta un risc cardiovascular scazut, intre 80-87 cm prezinta un risc probabil, iar peste 88 cm se asociaza cu un risc cardiovascular crescut. Valorile normale pentru barbati sunt sub 102 cm.

5. Indicele abdominal (IA)
Reprezinta raportul dintre circumferinta taliei (in cm) si inaltimea (in cm). Daca IA este mai mare de 0,5 pacientul este obez.

Distributia tesutului adipos poate fi de tip abdominal sau gluteo-femural. Obezitatea abdominala (de tip android) reprezinta depunerea de grasimi in regiunea abdominala si se asociaza cu risc de diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, infarct miocardic, cancer de san (la femei). Obezitatea gluteo-femurala (de tip ginoid) reprezinta distributia tesutului adipos la nivelul coapselor si a feselor. Nu se asociaza cu riscurile prezentate la obezitatea abdominala.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â